El futur neix on l'esperança resisteix

Regidor d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Ser un projecte polític tan igual com la ciutat que volem representar. Fem política per estar amb la gent i per ajudar a que els seus problemes tinguin solució. Intentar-ho, almenys. Fem política per ser útils. I per generar il·lusió (és clar que sí!) sense crear expectatives irrealitzables, però. Som honestos. Tenim una idea, un concepte de ciutat que volem difondre. Des dels matisos, des del consens, des de la discussió d’essència republicana (entre totes, tot; a la plaça, votant!). Volem ser un projecte obert, empàtic. Escoltar, escoltar, escoltar. Tornar amb la gent, coi. Volem fer República però, abans, caldrà fer republicanisme; participació política, compromís, bona gestió pública, avaluació d’allò que fem, govern obert. Viure la ciutat i patir-la; la ronda Sud i els incendis que allà s’hi congrien, Palou, la contaminació, la mobilitat, el carrer Colom, la seguretat... parlem-ne, trobem-nos, escoltem i escoltem-nos.

Trobar els interessos que compartim tants i tantes i saber relligar-los des d’una òptica republicana i d’esquerres. Fer política és, també, saber llegir els signes dels temps. Avui, encara, les desigualtats campen pel nostre sistema econòmic. L’atur creix, la desesperança aflora. Un projecte que vol governar ha de saber trobar un discurs que uneixi la lluita contra la desigualtat amb aquell que aposti pel creixement per a fer possible la distribució de les oportunitats. Tenim el repte de ser valents i lligar-ho tot a partir d’uns eixos que ERC ha articulat durant 83 anys d’història: esquerra, país, república. I com ho farem? Apostant per la justícia social, treballant per la no discriminació per raó d’origen, ètnia, religió, gènere o orientació sexual, tots i totes juntes. Fent possible una dinamització econòmica responsable: polígons moderns, comerç urbà de proximitat i progressivitat fiscal. Vetllant per l’educació i la cultura com a eines per a fer ciutadanes lliures i responsables, incidint en la lluita contra la segregació escolar, apostant per la gestió pública dels serveis i sent mediambientalment responsables.

Governar és transformar. No hem vingut a gestionar i prou; hem vingut a transformar i a aportar punts de vista diferents que ajudin, des de la il·lusió i la creativitat, a fer que les coses passin. A fer que el món millori, coi. Que la ciutat canviï i prengui nous camins; aprofitant allò que s’ha fet bé (i el talent que la ciutat genera) per a construir un futur més digne, més just. Transformar republicanament la ciutat; compartint interessos i objectius des del bé comú; trobant reptes i, des del treball en equip, fent-los possible. La gestió, la burocràcia (imprescindibles, segur) no poden condicionar, però, el futur que és ple d’oportunitats i que la imaginació ens ha d’ajudar a trobar. Canviar els estils de la política que fa tant i tant de temps que ens governa passa, també, per triar el camí de la innovació per a fer una ciutat més viva i cohesionada.

Unitat d’acció política des de la diversitat independentista. Des de l’amor immens, des de la cordialitat més absoluta; intentem no fer-nos mal entre republicans, si us plau! Que l’1-O ens va ensenyar a sumar des de la diversitat i des de la discussió amable. Siguem clars, pràctics i científics: sumem quan cadascú treballa el seu hort, el seu espai, el seu entorn. Cadascú amb les seves potencialitats i punts forts, cadascú amb el seu discurs ideològic. L’entesa de la diversitat ens ha ajudat a teixir una unitat estratègica que ha empal·lidit a l’Estat, que l’ha deixat sense arguments. Llavors només li ha quedat la repressió. Mirem de trobar, doncs, unitat estratègica en la nostra acció independentista local (com fem sovint des de l’ajuntament, per cert), mirem de cosir ferides, de trobar connexions, sempre. Però fem-ho respectant ideals i valors d’uns i altres; ideologies que identifiquen i creen fronteres simbòliques (no necessàriament negatives). Perquè la República és plena de colors diferents i, com diem sempre, a la Catalunya lliure hi cap tothom perquè la volem mestissa, xarnega i arrauxada. Que la diversitat ens guiï i la dignitat de l’1-O (d’Omnium, de l’ANC i dels CDR) ens marqui el camí. Amb tot, encara estem a temps de trobar espais de col·laboració amb punts compartits, per exemple, al programa electoral municipal o estratègies preelectorals i/o postelectorals que facin possible governs republicans progressistes que trastoquin l’hegemonia del PSC a la vila. Des de la diversitat d’opcions, sapiguem construir espais de treball, doncs, per a donar resposta a la il·lusió de tants i tantes.

Edicions locals