Parlem de cine, del Cinema Edison

Professora jubilada

Totes les sales de cinema, per a algú que estimi de debò aquests locals, són dipositàries d’això tan màgic que és el visionat de pel·lícules, per tant totes importen, sobretot si el que s’hi veu contribueix a fer que les persones siguin més obertes, més tolerants, més imaginatives, més felices, etc. N’hi ha una, però, de sala de cinema, que està resultant molt especial: la sala Edison. I, per què és tan especial aquesta sala?

Doncs, de primer, perquè els avis ja havien anat a una sala amb el mateix nom aquí, a Granollers. Després, perquè alguns dels components del grup responsable actual de la sala Edison, fa molts anys ja feien mans i mànigues perquè els nens de la ciutat veiessin un tipus de pel·lícules amb valors diferents, fetes per mentalitats més avançades. Fet aquest, que és un valor afegit, per la constància i l’interès que sempre han mostrat pel bon cinema.

I és que sí, a l’Edison hi veiem bon cinema de tot el món, i documentals i joies del cinema del passat. Qui ho desitja pot veure Cineclub, amb el tipus de pel·lícula que no se sol veure a altres sales; cinema compromès, que mai deixa indiferent. El Cineclub és els divendres a les 19h de la tarda i els diumenges a les 18h, en versió original subtitulada. I hi ha el cinema d’estrena, més comercial, però gairebé sempre amb una qualitat mitjana alta, sense imatges futuristes catastròfiques ni abundor de personatges trets dels còmics, o preqüeles i seqüeles inacabables. Les estrenes, els dissabtes a les 18 són doblades al castellà, i la mateixa pel·lícula, en versió original, es projecta dijous a les 8h, divendres a les 21.30h, dissabte a les 20.30h i diumenge, també a les 20.30h. No cal dir que els programes que el cinema proporciona o que són pels carrers, ja donen informació de títols i d’horaris. Potser no caldria que una simple espectadora els repetís aquí, però s’ha escoltat algun comentari de si és més o menys difícil recordar-los. Estem segurs que a mesura que passen els dies, tots els cinèfils ens anem aprenen de memòria horaris i tipus de cinema de cada hora determinada.

Dir que l’Edison Singular sol ser quinzenal o mensual, els dimarts a les 20h, amb visites a peces molt interessants, clàssics, documentals d’actualitat, etc.

Un preciós vestíbul, amb atractius neons, et rep d’entrada. La sala és excel·lent, acollidora, amb so i imatge perfectes i butaques prou còmodes. De fet, quan et allí, saps que ets al Cine de veritat.

Que aconsegueix doncs la Sala Edison? Que qui no pot o no vol agafar vehicle per anar al cinema, hi pugui accedir a peu per la proximitat i que aquells que estimen el cinema, però que troben que les entrades piquen molt, poden accedir-hi més sovint pels preus, molt més assequibles.

Servidora, que durant molt de temps a penes m’acostava a les sales de cinema, actualment hi vaig cada setmana. I que per molts anys!

Edicions locals