Serious games, videojocs i futur

Director de l'Escola Pia de Granollers.

Segons el Llibre Blanc del desenvolupament espanyol de videojocs de l’any 2018 a Catalunya hi ha el 31% de les empreses del sector amb una facturació del 52% del total i donant feina al 47% dels professionals. El 25% dels treballadors són de CFGS o diplomats i el 55% són menors de 30 anys. El 67 % dels seus productes es facturen en els mercats internacionals i es preveu un creixement anual de la facturació de les empreses d’un 23%, cosa que suposa una estimació de doblar en el 2021 el nombre de treballadors que hi havia en el 2017.

El món dels videojocs i altres activitats relacionades té un alt potencial de creació de cultura, de generació d’ocupació jove i, a més, tot plegat, en un mercat sense fronteres i amb un caràcter transversal amb importants aplicacions a sectors variats (educació, sanitat, serveis, aeronàutica...).

Enguany es compliran 5 anys des que a l’Escola Pia Granollers vàrem implantar per primer cop en tot el sistema educatiu espanyol el Cicle Formatiu de Grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma, perfil de Videojocs i Oci Digital (DAM-Viod).

Anys abans, a partir d’una iniciativa d’en Carles Bonet, enginyer informàtic i actual director de la nostra productora ViOD Games Studio, es varen iniciar els contactes amb l’administració i empreses del sector per acabar elaborant el curriculum específic d’aquesta modalitat i el setembre del 2014 començaven les primeres classes amb docents alguns d’ells del sector del disseny 3D, d’empreses de desenvolupadors de videojocs, etc.

També aquell any es va començar a organitzar a l’edifici de secundària de l‘escola la Vallès Game Jam, una trobada d’alumnes que té com a objectiu la creació durant un cap de setmana d’un videojoc a partir d’una idea base proposada pels organitzadors. Aquest curs la 5ª edició tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de maig.

En aquest afany de facilitar el màxim de recursos a l’alumnat, el curs 2015-16 Escola Pia Catalunya va esdevenir el primer centre educatiu que disposava d’una Productora per gestionar projectes per empreses (bàsicament Serious Games) i acollir alumnes dels cicles formatius de perfil videojocs i de disseny. També la Productora ofereix extraescolars als alumnes que vulguin aprendre a fer videojocs.

Al llarg d’aquesta anys els alumnes del cicle han estat treballant en projectes variats, com simulacions virtuals per l’Escola de Seguretat Pública de Catalunya amb la col·laboració dels Bombers de la Generalitat; el projecte per treballar la lateralitat dels alumnes d’Infantil i Primària de l’Escola Pia a través d’un Serious Game; el projecte per treballar amb persones de disminució psíquica en col·laboració amb l’institut de Robòtica per la dependència (IRD); el projecte que té com a objectiu ajudar als malalts d’insuficiència renal a prendre decisions relacionades amb el seu dia a dia amb la col·laboració de l’Hospital de Can Ruti, i el joc basat en StarWars i dissenyat en VR (ulleres de realitat virtual) per a una persona de mobilitat reduïda.

Amb tot plegat hem obert una escletxa per generar i mostrar casos d’èxit d’aplicació del videojoc i el serious games com a eines en àmbits d’interès públic com l’educació i la salut. Creiem que tot just acabem d’iniciar un camí que portarà molt lluny, que moltes tasques laborals es desenvoluparan en un futur no gaire llunyà amb serious games, que en el món de l’educació tot el fenomen de la gamificació (def. d’Oriol Ripoll.- fer viure com una experiència de joc una activitat que no ho és) transformarà l’activitat escolar, que aquests nois i noies que avui dia estem formant generaran tota una sèrie d’aplicacions que milloraran el benestar d’aquelles persones que pateixin determinades malalties o disfuncions ...

En definitiva, des de l’equip multidisciplinar del Cicle Formatiu DAM-Viod, estem convençuts que la indústria dels videojocs i l’oci digital obre un ventall d’oportunitats per a equips de joves que combinin capacitats tècniques, artístiques i creatives que afectaran d’una manera transversal molts sectors socials i econòmics. Us emplacem a recuperar aquest article d’aquí, per exemple, deu anys i veure quantes d’aquestes coses són ja una realitat i com s’hauran desenvolupat totes les potencialitats que tot just ara es comencen a intuir.

Edicions locals