Les Pimes i l'endemà de les eleccions

President de Pimec Vallès Oriental

Avui és 28 d'abril, dia d'eleccions generals, estic a casa, s'ha fet de nit i estem veient en família els resultats electorals a Catalunya. Penso en les 100.000 empreses sòcies de PIMEC (petites i mitjanes empreses, autònoms i petits comerços de proximitat) i, especialment, en les 4.500 empreses sòcies del Vallès Oriental i em pregunto que passarà demà.

Segur que cadascú dels nostres empresaris i empresàries ens aixecaren ben d'hora, ben d'hora, com cada dia, per trepitjar el carrer i aixecar les persianes del nostre negoci, en un gest de treball constant, persistència, i respecte (molt de respecte) per la nostra feina, pels nostres clients, pels nostres treballadors i pels nostres proveïdors i col·laboradors.

En aixecar la persiana lluitarem per defensar la dignitat dels nostres negocis, malgrat l'abusiu preu de l'energia, la insuportable manca de normativa sancionadora contra la morositat, les excessives traves burocràtiques i obligacions formals, les baixades de preus continus per una competència ferotge, i la manca de perfils professionals qualificat per cobrir les necessitats de llocs de treball que no s'acaben de solucionar.

Malgrat totes aquestes dificultats, les PIMES catalanes seguirem lluitant per la defensa dels nostres drets per cobrir els nostres objectius, sumant esforços i complicitats, amb mirada llarga.

Per això, és tan important –vital, diria– que la nostra organització creixi en nombre d'associats. Al Vallès Oriental PIMEC ara és l’associació empresarial més representativa, amb més d'una tercera part del teixit empresarial associat, però no és suficient, hem de ser més i més forts per encarar el propers reptes que ja ens arriben.

La robotització, la intel·ligència artificial, el Big Data, el creixement de l'e-commerce i la globalització, juntament amb un augment de les plataformes logístiques, són alguns del reptes immediats que les nostres PIMES han de fer front, amb nous sistemes de negoci, desenvolupaments comercials, nous perfils professionals, noves formes de direcció de equips, i més exportacions.

Som empreses del segle XXI amb valors de consciència social ecosostenible, amb preocupació per la igualtat d'oportunitat entre homes i dones, i fortament entrellaçades al teixit associatiu de la nostra societat civil.

De vegades penso que no som conscients de la capacitat que tenim d'influir com a grup en la pressa de decisions dels nostres dirigents polítics, en tant que lobby, de la força que sumen tants i tants empresaris i empresàries juntes i que podem fer servir per avançar cap una societat moderna, avançada, més justa, i per què no dir-ho, més lliure i democràtica.

Nosaltres hem de sumar esforços per què altres lobbys de poder entorn a l'IBEX 35 no oblidin mai que aquí, a Catalunya, la major part del teixit empresarial està representant per Pimes que produïm el 60% del VAB (més que les grans empreses que representen el 36,5% juntament amb el 4,5% de les administracions públiques), i que donem feina a 1,8 milions de treballadors, el 69,9% dels ocupats a Catalunya, segons dades del Anuari de la Pimec Catalana 2018.

Recentment PIMEC ha assolit l’objectiu de tenir garantida el 50% de la representativitat empresarial a Catalunya, tant disputada amb Foment. És aquest un gran pas que marcarà un abans i un després en la nostra organització, i que representa una fita d'una lluita històrica. Però no és l'única, també ho és la feina que s’està fent des de la Plataforma contra la Morositat i des de Plataforma Pimes a nivell estatal, o la pressió que estem exercint per abaratir el cost de l'energia amb la consecució del Decret d'autoconsum recentment aprovat, i la que estem fent en una defensa aferrissada de la FP Dual.

Per tot això necessitem el teu suport i escoltar la teva veu. Al Vallès Oriental ja gestionem 14 polígons industrials i representem més de 17 associacions de comerciants, i estan amb nosaltres els Gremis de Constructors, Hostaleria i Instal·ladors d´electricitat, fontaneria, gas i afins, i donem suport a l’associació HVO- Hotels del Vallès Oriental.

En aquests moments de creixement del autoritarisme a nivell mundial i europeu, la suma de tots els demòcrates ha de permetre garantir el nostre sistema de llibertat associativa i empresarial, defensant sempre els interessos de les Pimes davant l'amenaça dels oligopolis i les grans corporacions. Per això la nostra tasca de lobby aquí i ara esdevé fonamental, i és per això que esperem arribar a representar la gran majoria de Pimes al territori en els propers anys amb el vostre ajut. Moltes gràcies.

Edicions locals