Un referèndum no val 100 anys de presó

L'opinió dels lectors

Escrivim aquestes línies amb foc al cor, amb llàgrimes als ulls i amb la recança històrica de constatar que vivim en un Estat, l’espanyol, que té por a la democràcia. Un Estat que, històricament, s’ha fet des de la revenja i la voluntat de desfeta i aniquilació d’allò que no era eminentment espanyol. D’allò que era perifèric i que no combregava amb una cultura monolingüe.

Escrivim aquestes línies també amb l’orgull de saber-nos representants d’un projecte polític divers i de caràcter pacífic: l’independentisme català. Un projecte que ha sabut sumar sensibilitats, idees i perspectives amb la voluntat de construir un país millor per a tothom.

Les penes desproporcionades decretades pel Tribunal Suprem als líders sobiranistes representen l’enèsima demostració que l’Estat espanyol no vol resoldre el conflicte territorial des d’una perspectiva moderna i democràtica, buscant solucions dialogades tal com, qualsevol demòcrata europeu, entendria. En definitiva, no vol resoldre amb la política un conflicte que és polític.

Vivim, doncs, temps de ràbia emocional. I és per això que els grups independentistes a l’ajuntament volem expressar el nostre malestar per les penes imposades, compartint el dolor amb els presos i preses (alguns d’ells i elles bons amics nostres) i, alhora, demostrant escalf i solidaritat amb les seves famílies.

L’Estat espanyol ha posat a la presó a un govern legítim escollit democràticament a les urnes. Un Govern que, seguint els dictats d’un programa electoral que va rebre la majoria dels vots, va impulsar un procés de referèndum que, en tot moment, va reivindicar que seria cívic, no violent i que, evidentment, la resolució del mateix havia de passar per la interlocució amb el Regne d’Espanya. Es buscava donar la paraula al poble després d’anys i anys en què l’Estat espanyol ens havia negat la possibilitat de realitzar referèndums (demanats per via legal) i havia retallat l’Estatut català a través d’un més que qüestionat Tribunal Constitucional. La resposta a tanta voluntat democràtica han estat 100 anys de presó!

Ens sentim, doncs, tristos i indefensos en enfront d'un Estat que només sap respondre amb la repressió. Així, davant d’aquesta desproporció de forces ens agradaria sentir a prop a aquella ciutadania que segueix al camí del mig, en el punt mort de l’equidistància respecte a aquest conflicte. La regressió de drets que significa aquesta sentència els interpel·la, també. Una ciutadania representada, moltes vegades, per l’esquerra que aglutinen el PSC-PSOE (partit que governa amb majoria absoluta la nostra ciutat) i l’àmbit dels Comuns.

Amb tot, avui som més responsables que mai de la idea de llibertat i justícia que els tres partits volem representar a les nostres institucions. Entenem que són temps d’unió, de fraternitat i de lluita compartida. Entenem que només des de la coordinació d’estratègies, respectant les nostres legítimes diferències, és com podrem mantenir la flama de la República que anhelem. Avui expressem la nostra indignació amb la resolució de les sentències alhora que, com a mostra del nostre rebuig, anunciem que els tres grups municipals no participarem en cap activitat organitzada per l'Ajuntament fins a la celebració d’un ple extraordinari que versi sobre el tema.

Ens mantenim fidels al servei dels anhels de democràcia persistint en l’exemple que representen els companys i companyes empresonades i encausades. Per això, i tantes altres mostres de dignitat col·lectiva, us convidem a unir-vos a tots els actes que reivindiquin l’absolució dels presos i preses i la necessitat de decidir el nostre futur mitjançant el legítim dret de l’autodeterminació dels pobles.

Núria Maynou i Hernández, portaveu del Grup Municipal d’ERC-AM

Àlex Sastre i Prieto, portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers

Mònica Ribell i Bachs, portaveu del Grup Municipal GxI – Primàries Catalunya

Edicions locals