Tanquem els CIE

L'opinió dels lectors

Els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) tornen a ser notícia. Un cop més s'han fet concentracions davant del Centre de la Zona Franca de Barcelona. Aquest cas per l’Ayoub, l’Achraf i el Mohammed, ciutadans marroquins detinguts arbitràriament per anar a manifestacions del Procés, tancats allí com a pas previ a la seva deportació, que finalment no s'ha evitat.

També aquests centres són avui notícia, trista notícia, per denúncies d'agressió, pallisses i vulneració de drets de persones tancades al centre i que no han tingut ni la possibilitat de declarar mentre els seus agressors (funcionaris del centre) tenen una total impunitat.

A Granollers també s'ha parlat dels CIE. S'ha fet una xerrada a l'Anònims, i l’Associació Cultural va projectar als Cinemes Edison un molt bon documental: Idrissa: Crònica d'una mort qualsevol, que recordava el cas d'Idrissa Diallo, mort en estranyes circumstàncies al CIE de la Zona Franca, enterrat en secret sense informar ni la família ni a ningú, mort que mai no es va voler realment investigar.

En realitat els vuit CIE que hi ha a l'Estat no han deixat mai de ser notícia. Aquestes presons són part de la cadena del racisme institucional que sol començar amb batudes per perfil racial i d'origen, continuen amb el tancament dels afectats sense haver fet cap delicte i acaba amb deportacions massives. Amb regularitat es fan concentracions davant d'ells, tot demanant el seu tancament i denunciant la vulneració de drets fonamentals, l'arbitrarietat de policies i funcionaris, la violència quotidiana que pateixen els reclosos, l'opacitat dels centres i la falta de mitjans de tota mena (inclús amb el resultat de la mort com li va passar fa poc a Marouane Aboubalda, al CIE de Madrid).

Institucions com, entre altres, l'Ajuntament de Barcelona i el Parlament de Catalunya han demanat el tancament del CIE de la Zona Franca de Barcelona, però aquest veritable camp de concentració continua més actiu que mai.

Quants cops caldrà manifestar-se davant d'aquest centre, davant d’aquesta aberració sense sentit? Quantes vegades s'haurà de manifestar la ciutadania contra el racisme institucional, contra la Llei d'Estrangeria que empara aquests centres i aquests fets?

Ramon Bosch Sardañons, en nom de Granollers Vol Acollir

Edicions locals