Aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid

Graduat per l'ESCAC en l'especialitat de Documental. Empresari. Observador professional i escriptor amateur.

Sóc autònom i fa anys que treballo des de casa, per tant el confinament tampoc és que el noti gaire. Sí que trobo a faltar sortir a fer una volta o anar al bar a fer una cervesa amb els amics, o sopar fora amb la dona i el nen. Per la resta, em segueixo llevant a la mateixa hora però sense les presses d’esmorzar i arribar a l’escola i deixar el Nil abans que tanquin la porta.

Dinem i sopem tots junts. Xerrem, juguem i fem escolarització a casa perquè el P3 no sigui un any perdut. És tot el que faig. Perquè, de feina, no n’hi ha: les empreses han tancat, què us haig de dir, tots ho sabeu. A molts de vosaltres us han enviat a casa amb aquestes inicials similars a com es diu cul a l’Argentina, a l’espera que algú us digui quan podeu tornar a ser productius. I els autònoms? Doncs el que deia, sense feina però seguint pagant cada mes. Abans treballar em costava calés, ara, no fer-ho, també.

I mentre faig els àpats, escolto les notícies. I mentre estic a l’ordinador, llegeixo els diaris. Més ERTO. Un exemple proper? El CN Granollers. Un més, vaig pensar, normal. No li vaig donar importància fins que m’ha arribat el rebut. Quin? El que em cobra al mateix preu la quota d’unes piscines i d’un gimnàs que no utilitzaré.

El CNG em va enviar un correu en què se m’informava, després d’explicar-me el seu compromís SOCIAL i ESPORTIU, que s’han vist obligats a prescindir del 85% del seu personal, que em seguiran cobrant el mateix però que ho podré compensar, quan tornin a obrir, amb classes que mai m’han interessat i serveis per guardar la roba. I jo pregunto, per què fas un ERTO? Per embutxacar-te més diners aquests dies? Per pagar els deutes d’unes obres que mai s’acabaran? Perquè si amb les quotes dels socis es paguen cada mes les nòmines i les despeses, aquests dies que no es gastarà aigua ni llum, les quotes haurien de seguir pagant els sous dels treballadors, no? Les matemàtiques mai han sigut el meu fort, si hi ha algú de ciències, que m’ho expliqui. Perquè jo el que veig és que, o no fas fora a ningú i cobres el mateix als socis, o redueixes la plantilla i cobres menys. Cobrar el mateix i fer fora la gent no es diu ERTO, és una altra cosa.

On van els diners que van destinats a pagar als que cada dia obren la persiana? No us enganyeu, no estic demanant que se’m baixin les quotes, estic demanant que no es faci fora una gent que es podria seguir pagant amb els diners que cada un de nosaltres estem transferint als seus comptes. O és que la resta de l’any són empreses deficitàries? Però aquest tampoc és  el nostre problema, ningú em preguntarà si aquests dies sóc (i molt) deficitari.

Sóc autònom i hauré de seguir pagant per no treballar. I quan tot això acabi i ens deixin sortir de casa, segurament seguiré sense poder anar a fer unes cerveses ni a sopar fora perquè m’hauré gastat els pocs estalvis que tenia pagant una quota que a altres països ja han anul·lat. Només espero que les empreses que s’omplen la boca amb la sostenibilitat i la responsabilitat social, aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, deixin de quedar-se uns diners (meus) que haurien d’anar a parar a treballadors que estan fins a l’ORTO que sempre paguin els mateixos.

I si m’equivoco, que algú m’ho expliqui. Ja he dit que les matemàtiques no són el meu fort.

Edicions locals