La Covid-19 obre els ulls a un futur millor

Escriptor. Ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental

El rabí israelià Manis Friedman ha escrit: "hem volgut conquerir la natura i ens hem trobat amb aquesta pandèmia que ha alterat la nostra manera de viure i els hàbits que fins ara teníem". Una clara afirmació de la responsabilitat dels humans. La Covid-19 és una resposta de la naturalesa a l’exercici egoista de la llibertat. L’ésser humà amb la seva petitesa gaudeix de la capacitat d’influir en els canvis naturals. Llegim en el llibre bíblic del Gènesi: "Fem l’home a imatge nostra, semblant a nosaltres, i que sotmeti els peixos del mar, els ocells del cel, el bestiar, i tota la terra amb les bestioles que s’hi belluguen". L’ésser humà per exercir aquest domini està dotat d’intel·ligència i racionalitat, sense oblidar la seva capacitat passional. I la Covid-19 denuncia el predomini de la passió per damunt de la intel·ligència i la racionalitat.

L’home domina la terra en una direcció, l’enriquiment personal. I en aquesta pràctica la majoria de la humanitat se sent perjudicada. La Covid-19 ha sembrat l’alarma però allò que veritablement preocupa és l’economia per damunt de la salut, malgrat la gran tasca de la ciutadania. La mort i el diner són els dos grans protagonistes amb la preocupació que la mort venci els diners, quan el missatge de la Covid-19 avisa que els diners han d’estar al servei de tota la humanitat. Aquesta dicotomia diners-mort demana una nova normativa de convivència humana en què el diner estigui al servei de totes les persones.

Aquesta condició exigeix un canvi de consciència en la qual la centralitat sigui la persona, centralitat que exigirà un canvi radical en la distribució de la riquesa amb una millora de la salut humana. I en aquesta nova societat el respecte a la natura esdevindrà una condició essencial. Els polítics de les grans potències hauran de renunciar al seu orgull i un pas important haurà de ser reduir la despesa militar i donar preferència a la paraula. Les armes són l’argument d’uns pocs, la paraula és l’argument de tota la humanitat.

Edicions locals