Carta oberta a les famílies de la Fundació Privada Vallès Oriental

L'opinió dels lectors

Benvolgudes famílies,

Ja han passat més de 60 dies de confinament per la crisi sanitària pel Coronavirus. Uns dies que han aconseguit treure el millor de tots els professionals, completament entregats a tenir cura de les persones ateses, atendre-les i obtenir-ne un gran somriure. I també han tret el millor de vosaltres, les famílies, que ens heu mostrat el vostre suport, tant a la Fundació com a tot l’equip de professionals. Vull agrair també la gran onada de solidaritat i generositat dels amics i amigues de la Fundació que en aquests moments difícils ens han fet tant donacions econòmiques com de material divers per a protegir-nos.

I què dir de les persones que atenem? Són uns valents i valentes... aquests dies han compartit la preocupació per la delicada situació sanitària, han entès que les seves rutines han canviat i s’han engrescat a participar a les noves activitats amb energia i optimisme. Aquests valents i valentes ens han acompanyat a fer més fàcil el confinament, ens han contagiat la seva alegria de viure malgrat les dificultats.

A les Llars, estem fent sessions de cinema a casa i hem traslladat les apassionants partides de bitlles al passadís de la llar; estem fent manualitats i creacions artístiques acolorides i molt divertides i fins i tot ens hem atrevit amb el delicat art de l’origami. Hem fet tallers de cuina per a tots els gustos: pastissos dolços i salats, amanides sanes, crestes de tonyina, galetes i mil mones de Pasqua! També hem recuperat la tradició dels vermuts i en fem força sovint. Per Sant Jordi totes les llars estaven decorades per l’ocasió, i ens hem explicat, i en ocasions reinventat la llegenda del drac de Sant Jordi a la nostra manera.

I ens posem en forma! A les Llars estem fent molta activitat física com ioga, manteniment físic i estiraments, exercicis amb vídeos i la consola de videojocs. Hem redescobert què en són de divertits els jocs de taula: parxís, l’oca, dòmino, puzles, cartes... i si ens engresquem, els readaptem per jugar-ne d’una manera més esbojarrada!

Trobem temps també per a parlar, de com ens trobem, de com estem vivint aquesta situació, si ens sentim tristos, emocionats, enfadats... i què trobem a faltar, què ens agradaria fer quan la situació es recuperi i quines il·lusions tenim per un futur. També hem seguit en contacte amb familiars i amistats, a través de trucades i videotrucades, i enviant-nos cartes postals amb algunes de les fotos més entranyables. També rebem els dibuixos, les cartes, les fotografies que ens envieu donant-nos ànims i missatges positius, ens fan molta il·lusió!

A la Residència estem sempre molt entretinguts i amb molta “marxa”! Cada dia a les 15 h posem una cançó molt especial a Ràdio Valldoriolf, la megafonia del centre, i ballem i ens aplaudim ben fort perquè ho estem fent molt bé! L’hortet de la Residència no para de sorprendre’ns i les persones ateses cada dia cullen cebetes, faves, dolces maduixes, enciams... i ens surten delicioses. El jardí s’ha convertit en el nostre espai predilecte, juguem, fem vermutets a la fresca, descansem, passegem, juguem a bitlles, a dards, gaudim de les flors de mil colors. Hem tret de l’armari els jocs de taula clàssics i passem grans estones jugant al parxís o al dòmino, però també fem manualitats i grans creacions artístiques 100% fetes a mà. I ens hem inventat una nova modalitat de tenis taula per a fer divertides competicions entre nosaltres! Ens encanta dedicar somriures als familiars i amics i amigues a través de les xarxes socials i veure les seves respostes, així ens posem molt contents amb els mil petons i abraçades que ens envien. Vam fer un vídeo molt especial, dedicat a totes les mares de les persones ateses a la Residència i us el vam enviar com a regal sorpresa per al Dia de la Mare.

Un dels nostres moments més bonic és l’estona que cada matí dediquem a fer videotrucades amb els nostres familiars. Al principi se’ns feia estrany veure’ns però no poder-nos abraçar però ara ja li hem trobat el “truquillo” i ens encanta veure’ns i explicar-nos les nostres coses! I és que la gran família de la Fundació, totes i cadascuna de les famílies de la Fundació, ho està fent bé! Les famílies de Llars i la Residència, amb tendresa i paciència des de la distància; i les famílies del Centre Ocupacional i del Centre d’Atenció Especialitzada, aprofitant aquests dies intensos de convivència al domicili per escoltar-nos, per dedicar-nos el temps que les rutines i obligacions diàries ens dificulten dedicar-nos, per reforçar els vincles... i sempre amb el suport dels professionals de la Fundació que a través de trucades i notícies us acompanyen en aquest temps d’incerteses.

Com veieu, la Fundació s’ha adaptat a allò què aquesta situació inesperada i colpidora ens exigia amb un únic objectiu: protegir i tenir cura de la persona amb discapacitat i de les seves famílies. Ràpidament, ens hem reorganitzat, adaptant els horaris de l’equip de professionals, hem extremat les mesures d’higiene i seguretat i reorganitzant els serveis d’administració, manteniment i informàtica per a garantir el correcte funcionament de tots els centres.

Finalment, us volem transmetre un missatge optimista, enèrgic, i amb tota la força que ens transmeten les persones amb discapacitat intel·lectual cada dia. Aquests valents i valentes i els professionals que en tenen cura es mereixen que cada dia, quan sortim a aplaudir a la finestra o balcó, també pensem en ells i elles i els enviem tota la nostra força i energia positiva.

Poc a poc es van donant petites passes que ens porten a recuperar el millor del què fèiem abans, les trobades, els companys i companyes, les sortides i activitats... i també tenim l’oportunitat fer les coses una mica millor, amb més atenció al què les persones amb discapacitat intel·lectual necessiten. I en aquest sentit la Fundació ha estat, està i estarà sempre al vostre costat donant-vos suport i defensant una societat més justa i solidària. Ens acompanyeu en aquest nou camí?

Rafel Arderiu, director general de la Fundació Privada Vallès Oriental

Edicions locals