La tradició Montessori a Granollers

L'opinió dels lectors

Les escoles bressol de Granollers volem reivindicar la pedagogia Montessori com un mètode educatiu que no és propietat ni exclusivitat de ningú. És una metodologia lliure i pública que totes seguim de fa molts anys.


Recentment han aparegut algunes comunicacions, notícies, entrevistes o publireportatges a xarxes socials i en diversos mitjans de comunicació, entre els quals el seu, on es transmetia la falsa sensació que el mètode Montessori és una certificació oficial o que a Granollers no hi ha escoles bressol que el tinguin com a part del seu projecte educatiu.

En primer lloc, el mètode, els materials, els espais i les pràctiques basades en la pedagogia Montessori són presents a totes les escoles bressol de Granollers des de fa dècades. I molts dels professionals de l’etapa 0-3 anys han estat formats en la pedagogia Montessori (i fins i tot en d’altres com Pikler, Waldorf, Reggio Emilia…).

Per tant, la nostra estupefacció és majúscula quan algú pretén apropiar-se d’un mètode educatiu general, que totes seguim i practiquem. Com si una empresa volgués fer-se seva l’alimentació vegetariana.

El 1907, Maria Montessori funda la Casa dei Bambini, primer centre educatiu d’infants entre 3 i 7 anys amb una metodologia revolucionària i innovadora. Es fonamenta en pràctiques com exercicis sensorials, llibertat d’acció i de moviments en ambients preparats o la manipulació d’objectes. L’autonomia, l’autoeducació i el descobriment són les claus d’una pedagogia que es practica a tot el món des de la seva popularització als anys 30 del segle XX.

En segon lloc, a Espanya existeixen diverses associacions, escoles i organismes que fan formació de professionals basada en la metodologia Montessori. La majoria d’elles atorguen una certificació, però aquesta no té cap altre valor que ser un document que expedeix una empresa privada als professionals que ha format en les seves instal·lacions. No és un document oficial ni un segell d’autenticitat que doni cap mena de dret, garantia o exclusivitat d’ús. La seva única transcendència és la que qualsevol centre formatiu dóna als seus alumnes en forma de diploma. Res més.

Les escoles bressol privades de Granollers de forma unànime defensem que qualsevol informació contrària a aquestes evidències pot crear (i de fet, crea) confusió entre els ciutadans. En conseqüència, creiem que és adequat i convenient que es doni informació veraç i ben fonamentada sobre la pedagogia Montessori. Si és necessària l’ajuda de qualsevol de les escoles bressol privades de Granollers, les sota-signants ens posem a la disposició de mitjans de comunicació i famílies per informar i esclarir allò que calgui.

Moltes gràcies,

Escoles Bressol Els Barrufets, La Cabana, Els Rossinyols, Pinotxo i El Petit Príncep

 

 

Edicions locals