Lliçons de transparència

Membre de Granollers per la Independència - Primàries Catalunya

El passat 28 de juliol vam celebrar el darrer mes del curs polític a l'Ajuntament de Granollers. Fins al mes de setembre l'activitat institucional queda aturada i és el moment idoni per fer balanç de l'activitat: què s'ha fet bé i què cal millorar. Nous projectes, propostes i idees per executar els nostres compromisos electorals.

Precisament per aquest motiu –havent iniciat aquesta tasca de repàs– i mentre escoltava les intervencions del darrer ple, em va deixar absolutament descol·locat quan un regidor del govern municipal en resposta a les nostres crítiques a la situació de transparència de l'Ajuntament va etzibar: "lliçons de transparència, cap ni una!".

Malgrat en cap cas la gent de Granollers per la Independència - Primàries Catalunya ens vam presentar per donar lliçons a ningú, creiem que, justament, de transparència en podem donar algunes:

El mes de juliol de 2019 vam registrar una moció per reclamar un increment de la transparència de l'activitat dels Grups Municipals –a poc més d'un mes de la presa de possessió de la nostra regidora–. Se'ns va demanar retirar-la amb el compromís d'aprovar un nou reglament de transparència.

Vam formular aportacions a la proposta de reglament de transparència –la majoria rebutjades–. Dit sia, que, a més, les obligacions que se'n deriven pels Grups Municipals encara no han tingut cap efecte (a dia d'avui encara no se'ns ha demanat cap justificació)

Des que hem obtingut representació al consistori hem insistit en la necessitat de fer partícip a la ciutadania en la presa de decisions –especialment les més transcendentals, com el model de gestió de l'aigua al municipi–.

Trimestralment publiquem i difonem una memòria amb la nostra activitat política i econòmica (inclosos extractes bancaris, anàlisi economicofinancera, criteris d'execució de despesa...)

Quan la situació ho permet - malauradament, ara les limitacions són substancials a causa de la situació sanitària -, fem assemblees obertes per donar compte de l'activitat i posar-nos a disposició de totes les persones que hi assisteixen per fer les preguntes i propostes que considerin.

Per tant, sí, Granollers per la Independència - Primàries Catalunya i els seus voluntaris podríem donar algunes lliçons de transparència, però ens conformarem amb aportar, humilment, la nostra experiència i propostes per assolir una administració realment transparent i propera a la ciutadania, capaç no sols de "donar compte" sinó de divulgar, d'explicar i de fer partícip a tothom de les decisions que ens afecten com a granollerins i granollerines que som.

Edicions locals