Anul·lació del Parèntesi

L'opinió dels lectors

El passat dilluns dia 24 d’agost, a les 18 h, quan diversos actes estaven en fase de proves i a escassos moments de començar, l’Ajuntament de Granollers va procedir a l’anul·lació dels actes del (PARÈNTESI) a Granollers, programació d’actes culturals dissenyada per a substituir la festa major de Blancs i Blaus. Des de l'inici, la nova proposta cultural per substituir la festa d'enguany s'ha fet sota l'estricta mirada de la pandèmia, actes dissenyats sota les directrius de seguretat i higiene marcades pel PROCICAT. L'àrea de cultura, les entitats, les empreses i artistes s'han esforçat en una nova proposta cultural segura, analitzada amb lupa i fora de sospites de possibles rebrots. Per aquest motiu volem donar les gràcies els esforços i la tossuderia de les implicades i implicats, amb seguit de mesures planificades: com extremar les normes, els horaris i aforaments mesures logístiques extraordinàries.

Ens fa reflexionar que el fet d'assistir a un esdeveniment cultural sigui més excepcional que el noranta per cent de les activitats restants de la nostra vida quotidiana.

Creiem que és imprescindible mantenir les programacions culturals públiques i ha de ser responsabilitat dels nostres governants. LA CULTURA ÉS SEGURA. Consumir cultura no ha de ser un privilegi. Tot el contrari: la cultura ens fa ser lliures, tolerants i feliços. La cultura ha de ser un bé públic de primera necessitat.

L’activitat cultural de proximitat en època de COVID ha de ser una mesura prioritària per tots els pobles i ciutats per a poder mantenir el teixit creatiu. La cultura és molt més del que un espectador veu a l'escenari, darrere de cada acte cultural hi ha un teixit empresarial i una àmplia gamma de professionals.

La suspensió d'una forma poc clara de la programació (PARÈNTESI) de Granollers és un fet que s'ha esdevingut comú en els nostres municipis. Es pren una decisió basada en la por?

El 25 d’agost es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la RESOLUCIÓ SLT/2094/2020, de 24 d'agost, per la qual s'adopten mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 als municipis de Canovelles, Granollers i les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental). En el punt 7 de l’esmentada resolució s’especifica que es poden dur a terme les activitats culturals d'arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tant en recintes estables, com ara teatres, cinemes, carpes de circ o similars, com a l'aire lliure, en espais públics especialment habilitats per a la realització d'espectacles públics, sempre que es garanteixi que no se supera el 50% de la capacitat i que es compleixen les indicacions dels plans sectorials aprovats pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT.

La comunicació emprada per part de les autoritats locals ha estat un desastre, fent servir les xarxes socials i una trucada telefònica per a la suspensió de la feina de molts dies. No és suficient. Necessitem que les anul·lacions dels serveis tinguin un tractament professional, al nivell que se’ns exigeix per a fer front a les necessitats de la programació. Així doncs, entenem que l’anul·lació s’ha de fer mitjançant un decret o una resolució d’alcaldia on es limiti l’activitat i s’argumentin els motius d’aquestes limitacions. Aquest procés d’anul·lació a nivell formal és imprescindible per a les nostres empreses a l’hora de poder documentar els moviments a la Seguretat Social en la contractació i Expedients de Regulació.

Ens adonem que la feina de crear, planificar, assajar, coordinar i muntar no té un tracte habitual, queda relegat a una indústria de segona. Granollers com a capital de comarca crea tendència els pobles veïns, esperem que no sigui així i no esdevingui una nova onada de cancel·lacions dels pocs concerts i actes en viu que quedaven.

La conseqüència d’aquesta gestió és el desastre econòmic que haurem d’afrontar com a professionals del sector de la cultura. Totes les empreses havíem organitzat les nostres plantilles, alguns hem hagut de revertir els ERTOS, altres renunciar a alguna ajuda i tots hem invertit recursos a partir de la feina a realitzar, les compensacions, indemnitzacions, canvis de dia d'actuació no són suficients, darrere d'aquests actes hi ha un seguit de treballadors que no realitzen les feines de forma altruista, viuen d'aquests oficis i mereixen un respecte per un munt d'hores dedicades encara que aquest no es porti a terme.

Els treballadors de la cultura sempre volen el millor pel públic i la seva salut. També, de forma absolutament legítima, volen poder guanyar-se la vida i assegurar-se que les seves empreses seguiran existint i fent les festes majors i concerts del futur que, algun dia, han de poder tornar. Sense treballadors culturals, no hi ha futur per a la cultura.

Entenem que l’Ajuntament de Granollers ha de ser sensible a aquesta situació. També ens agradaria pensar que l’Ajuntament de Granollers tindrà dins dels seus objectius essencials donar oferta cultural segura, variada, de qualitat i continuada als seus veïns. Estem segurs que, tot i aquesta anul·lació del (PARÈNTESI), els nostres gestors municipals veuen la cultura com un bé públic imprescindible, En temps tants foscos i incerts, la cultura ens fa lliures, crítics, intel·ligents, ens alimenta i ens dóna ànim i esperança.

Signants:

Adrià López - Management Artístic BRAIN THUNDER MANAGEMENT

Aida Escosa - Tècnica en Il·luminació i Producció A.R.A.SO S.L.

Albert Clos - Comunicació, Punxadiscs Q.AM PRODUCCIONS S.L.

Albert Riba - Tècnic en Il·luminació SO JC S.L.U.

Alejandro Faure - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Àlex Castro - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO S.L.

Àngel Nogueras - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO S.L.

Anna Figueras - Administració SO JC S.L.U.

Arcell Novell - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Ariadna Ávalos - Producció Tècnica i Comunicació A.R.A.SO S.L.

Armando Vila - Tècnic en Il·luminació SO JC S.L.U.

Arnau Batlle - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Arnau Jofré - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Arnau Ribell - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO S.L.

Big Band de Granollers

Blai Pera - Management Artístic ELS PERA EVENTS

Carla Vilanova - Tècnica de So A.R.A.SO S.L.

Carles Flores - Producció Tècnica SO JC S.L.U.

Carles Morera - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

David Fernández - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO S.L.

Esteve Pineda - Gerent DIMAS EIS SL

Fernando Barrero - Tècnic en Il·luminació SO JC S.L.U.

Ferran Puig - Regidoria Q.AM PRODUCCIONS S.L.

Guiu Viladesau - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO

Íñigo Basauri - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO S.L.

Javier Benítez - Producció Tècnica A.R.A.SO S.L.

Jenny B. André - Administració Q.AM PRODUCCIONS S.L.

Jep Vergés - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO

Joan Carles Martin - Gerent SO JC S.L.U.

Joan Manel Sánchez - Regidoria Q.AM PRODUCCIONS S.L.

Joan Mirambell - Tècnic de So SO JC S.L.U.

Joan Ruiz - Tècnic en Il·luminació SO JC S.L.U.

Jonathan Garcia - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Jonathan Jiménez - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Jordi Senero - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Kiku Vallina - Contractació i Prod. artística Q.AM PRODUCCIONS S.L.

Lea Solera - Tècnica en Il·luminació A.R.A.SO

Lluís Rodríguez - Músic i actor GARRAF DE FESTES S.L.U.

Marc Loza - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Marc Martin - Produció Tècnica A.R.A.SO S.L.

Oriol Montoya - Comptable A.R.A.SO S.L.

Òscar Òdena - Tècnic de So A.R.A.SO S.L.

Pep Callau - Speaker i animador GARRAF DE FESTES S.L.U.

Pep López - Producció Tècnica A.R.A.SO S.L.

Pere Vila - Audiovisuals PERE VILA AUDIOVISUALS S.L.

Raquel Serrat - Producció Tècnica A.R.A.SO S.L.

Raúl Cáceres - Actor GARRAF DE FESTES S.L.U.

Roger Gorrino - Tècnic en Il·luminació A.R.A.SO S.L.

Tomàs Robisco - Tècnic de So SO JC S.L.U.

Edicions locals