Carta dels Amics de l'11 sobre la Diada 2020

L'opinió dels lectors

Si fem memòria del que passava fa uns anys el dia 11 de setembre, fàcilment arribarem a la conclusió que no era un dia gens destacat. Hom aprofitava que era festiu per fer la darrera escapada a la platja o a la muntanya. Certament, hi havia algun acte institucional i concentracions (en aquells moments, força minoritàries) de caràcter reivindicatiu i independentista.

Però, per a la majoria era més un dia no laborable que un dia festiu.

D’aquesta constatació neix els Amics de l'11, un grup de ciutadans que impulsem una activitat festiva a la Porxada el dia anterior a la Diada, de la mateixa manera que celebrem la vigília de Sant Joan i Nadal.

La pretensió és simple: fer de la Diada la jornada que celebra la festa del nostre poble.

Així, al llarg de 20 anys hem organitzat actuacions musicals, ball tradicional i participatiu, i el Pa amb Tomàquet de la Diada, un àpat popular que, passada la Festa Major amb el trepidant seguit d’actes i amb el retorn a la normalitat, representa un retrobament tranquil amb una bona colla d’amics, coneguts i companys.

Però el 2020 la situació del país és la que és. I tant que tenim ganes de celebrar! I tant que tenim ganes de trobar-nos amb els nostres amics, companys i coneguts! Fa massa dies que no ho podem fer. És clar que ens sentim orgullosos i orgulloses de ser membres d’aquest país. Però, és el millor moment per fer-ho?

Som un país inquiet i proactiu, amb ganes d’organitzar actes i de participar-hi, de sortir i trobar-nos al carrer i les places..., però ens diuen els que en saben (metges, epidemiòlegs i experts en salut comunitària) que és millor que ens quedem a casa i evitem els desplaçaments no imprescindibles, per no facilitar la propagació de la Covid-19.

Els Amics de l’11 pensem que el millor servei que podem fer en aquest moment és quedar-nos a casa i reservar les ànsies de retrobament per més endavant, quan ho puguem fer amb la seguretat que no escampem virus ni contagiem ningú.

Per això aquest any no us convidem al Pa amb Tomàquet de la Diada. No farem cap sopar a la Porxada ni cap actuació. Però us demanem que no deixeu de celebrar la Diada a casa, amb els vostres. Obriu una ampolla de cava o de suc de poma, compartiu un tortell o un bon grapat de figues. I fem de l'Onze de Setembre una festa.

Bona Diada a tothom!

Amics de l’11

Edicions locals