La independència és el valor dels pobles més preuat

Escriptor. Ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental

Ser independent és un dret natural de tot ésser humà. No el perd en formar part d’una col·lectivitat política. Com gestiona un català la seva llibertat, per exemple, en un Estat com l’espanyol? Dit d’una altra manera, com respecta l’Estat la llibertat d’un català? La resposta de l’Estat serà complint la llei. Personalment penso que aquesta resposta és una fugida al buit. Li dono moltes voltes al tema i no trobo la resposta a la pregunta de si és possible ser de veritat independent formant part d’un poble que no és el teu, perquè Espanya no és el meu poble.

Tal com funciona la política al segle XXI, la independència dels pobles es pot assolir amb un percentatge de vots superior al 51%. I m’he preguntat, com s’ha de fer a Catalunya per superar aquest percentatge? Sóc independentista, però els partits demòcrates que són el punt d’arrencada per assolir la independència no convencen. Només les persones poden. És imprescindible crear una ambient creïble i desitjable de llibertat. La garantia és la veu del poble. Els ciutadans independentistes convençuts han de carregar sobre les seves espatlles aquesta responsabilitat. És imprescindible fer desitjable la independència i el primer pas és fer-la creïble.

El primer argument de credibilitat rau en l’exemple. Som tots els independentistes una bona imatge cívica? Es diu que una imatge val per mil paraules. Som capaços els independentistes de pronunciar mil paraules sense que els oients s’aixequin de la cadira? Parlant es pot donar una bona imatge. Dissortadament també pot ser dolenta. La paraula d’un respectuós amb l’altre és escoltada. És important la paraula. Els independentistes que no som de cap partit, sent demòcrates, podem fer una bona tasca. La nostra tasca ha de ser útil per als partits independentistes i s’és útil des de la democràcia en llibertat cap a la independència. Penso que a casa nostra aquest moviment l’ha de liderar l’ANC. Granollers per la independència ha de moure’s en la creació d’una humanitat lliure, justa, solidària i creativa. La independència és el valor dels pobles més preuat.

Edicions locals