Republicanisme per reactivar Granollers

Portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Els plens d’octubre i novembre són les sessions de més rellevància política de tot el curs, ja que s’hi aproven les ordenances fiscals i els pressupostos per a l’any següent. La proposta de noves ordenances que ha fet l’equip de govern de cara a l’any 2021 no està a l'altura del moment que vivim i no contempla la sacsejada que la pandèmia del coronavirus ha tingut en la vida de la ciutadania. No ens podem permetre seguir fent les ordenances fiscals igual que l’any passat, de la mateixa manera que no ho podrem fer amb el pressupost. No podem seguir fent com hem fet sempre perquè tot ha canviat. I per això insistim que la proposta d’ordenances 2021 és continuista, poc valenta i no respon a les necessitats de molts dels nostres veïns i veïnes.

Així, al Ple que vam fer dimarts passat, ja vam reivindicar que ara no és moment de presentar unes ordenances orientades principalment a apujar taxes i augmentar la pressió fiscal als granollerins i granollerines, al teixit comercial, al munt de petits empresaris i autònoms que tant estan patint per seguir endavant. Des del nostre grup tornem a insistir en el fet que ens cal posar sobre la taula l’aposta per la tarifació social, pensar propostes i taxes orientades a fer polítiques valentes, progressistes, innovadores, verdes i feministes. Polítiques que permetin reactivar Granollers i treballar al màxim per evitar que qui més pateix les desigualtats pateixi encara més per sortir-se’n.

En aquesta línia, des d’Esquerra Republicana vam traslladar a l’equip de govern un seguit de propostes. D’aquestes, en destaca la proposta d’iniciar un estudi per aplicar una taxa Amazon a les grans empreses de comerç electrònic per revertir-ne l’import en el teixit comercial local. Una de les altres propostes destacades per tal d’ajudar als establiments que pateixen la crisi és la suspensió de la taxa de terrasses durant l’any 2021. O, un altre element clau, crear una bonificació de fins al 95% per als habitatges de renda limitada i aplicar el recàrrec de fins al 50% de l’IBI als pisos buits.

Insistim, més enllà de la lluita per pal·liar la situació de crisi del coronavirus, en què cal reivindicar les ordenances fiscals com una eina de redistribució de la riquesa. La fiscalitat progressista que volem serveix per construir un sistema de benestar que hauria de permetre que els que més tenen contribueixin per fer possible una ciutat més justa, que ofereixi oportunitats a tots i totes en el marc d’una societat capitalista desigual.

Des d’ERC, afirmem que ens trobem en un moment on el consistori ha d’assumir que els ingressos es veuran reduïts i ens caldrà ser imaginatius per trobar altres fonts de finançament. En aquest sentit, haurem de ser valents per superar la rigidesa de les lleis estatals que limiten molt el marge d’actuació del món municipal. Tot i això, el recent desbloqueig dels romanents municipals, que en el cas de Granollers és superior als 25 milions d’euros, hauria de permetre compensar aquesta reducció en la recaptació dels ingressos municipals.

Alhora, els moments de crisi i emergència que vivim, requereixen del màxim consens polític, també en aquells consistoris on hi ha una majoria absoluta. Així va ser, per exemple, quan vam construir les bases del Pacte de Ciutat. Dit això, però, lamentem la nul·la predisposició de l’equip de govern per arribar a un acord per l’aprovació d’aquestes ordenances. De fet, lamentem que no n’hem ni parlat seriosament. En democràcia, la majoria absoluta no els eximeix de fer política, i encara menys en moments tan complicats com els que vivim.

Edicions locals