Dignifiquem la figura d'Enric Valor i Vives, també a Granollers

Historiador, professor i exregidor de la Crida per Granollers-CUP

Enric Valor i Vives va ser un important membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i reconegut escriptor, folklorista i gramàtic valencià que recuperà amb els seus treballs la lexicografia valenciana. En aquest sentit és una de les figures lingüístiques més rellevants que amb els seus estudis van demostrar la unitat de la llengua catalana, una unitat que des de terra, mar i aire les dretes espanyoles volen menystenir. Ara farà fa uns mesos, el PP i VOX van retirar el seu nom a una avinguda de Mutxamel per substituir-lo pel nom d’avinguda d’Espanya. Amb accions com aquesta pretenen buidar de l’espai públic les referències a la llengua i cultura catalanes. A la vegada, aquests dies s’afegeixen les declaracions de Pablo Casado en referència a la llengua, atacant la unitat lingüística del català arreu dels Països Catalans tot dient que el mallorquí, menorquí, eivissenc i formenteres en són llengües diferents.

Tot plegat, una estratègia de la dreta espanyolista que vol fragmentar-nos com a poble i negar la nostra unitat, basada en una llengua, unes tradicions i una cultura comuna. I enfront d’això, hem volgut presentar a debat una moció a l’Ajuntament de Granollers per tal de dedicar un espai públic a Enric Valor i així refermar la importància del que defensà ell i defensem nosaltres. A més, el fet que s’hagi presentat i acceptat a altres municipis dels Països Catalans, fins i tot alguns dins la nostra comarca com Cardedeu, dona força i contingut a la iniciativa en clau de voluntat conjunta de no cedir en la unitat com a poble.

Aquesta moció, defensada al ple per ERC, no es va acabar aprovant. Va tenir els vots contraris del PSC i Cs que no accepten que una ciutat com Granollers mantingui a la memòria persones com Enric Valor, que va lluitar per la dignificació i recuperació del català. Els arguments per no acceptar-la van amagar la seva posició contrària sota aspectes tècnics, no es vol tocar el nomenclàtor, la negociació va anar variant, pressionant a darrera hora per una moció que feia setmanes havíem presentat i negant-se a “obrir el meló del nomenclàtor” (J. Terradas, dixit). Altres arguments amb sentit polític que no són incompatibles: hem de prioritzar dones i àmbits locals. Celebrant la voluntat de tenir aquesta mirada i priorització, exposem la necessitat de no deixar enrere figures que han treballat per la cultura i la llengua en moments de repressió i persecució situant aquests elements de confrontació i resistència del franquisme.

Tot plegat en el context actual en el qual els atacs cap als drets lingüístics són orquestrats pel feixisme i la dreta espanyolista, l’alineació del PSC amb Cs mostra quina és la posició dels socialistes: no defensar ni fer-se seves les qüestions de defensa de la llengua i la cultura catalana, tot facilitant imposar la voluntat de la dreta espanyolista de negar-les i anar-les esborrant. En definitiva la seva voluntat és impedir la construcció nacional dels Països Catalans, sigui des de la confrontació directa o mirant cap a una altra banda, fent veure que no és cosa seva, però sent plenament conscients de quin és el seu paper.

Nosaltres seguirem defensant que es reconegui la figura d’Enric Valor i Vives i farem propostes per omplir els carrers de la nostra ciutat de personalitats representatives de la nostra cultura… Mentrestant, fem arribar propostes: Carrer, Avinguda, Parc, Sala d’Estudis, Jardins… d’Enric Valor i Vives podrien ser alternatives a l’immobilisme espanyolista. Mentrestant, no farem cap passa enrere en la defensa de la unitat de la llengua i la cultura del nostre poble.

Roger Campdelacreu per Endavant Vallès Oriental i Eduard Navarro per CUP Granollers

Edicions locals