Reflexions davant el Primer d'Octubre

Membre de la Junta Permanent de l'AB de Granollers de l'Assemblea Nacional Catalana

Coordinadora de l'AT de Granollers de l'Assemblea Nacional Catalana i escriptora

El proppassat dissabte 25 de setembre al Casino de Granollers hi va haver un acte (organitzat per la territorial de l’ANC de Granollers), protagonitzat per dos membres del grup Birres per la República, en Koldo Pereda –especialitzat en l’anàlisi jurídica del procés– i en David Ferrer –que n’analitza els aspectes socials–.

D’alguna manera la detenció del MHP Carles Puigdemont el dijous 23 de setembre va determinar la intervenció d’ambdós ponents. Van destacar el fet que amb aquest esdeveniment el jutge Llarena ha fet un gran favor al sobiranisme, posant en evidència la tragicomèdia de tot el sistema judicial envers el moviment independentista. Van sorgir arguments com ara que el tristament conegut jutge va cometre unes irregularitats flagrants davant el TJUE. Tot i que des de l’advocacia de l’Estat espanyol es deia que les euroordres estaven suspeses, el Sr. Llarena actuava en sentit contrari. El desfet de temps entre les parts del sistema judicial espanyol quan es tracta d’assumptes relacionats amb el procés independentista es posava de manifest, deixava en evidència el seu tarannà d’estar per sobre de tot i també feia palès que considera que la unitat d’Espanya justifica qualsevol actuació, sigui legal o no. Resulta curiós el posicionament dels partits unionistes: els falta temps per queixar-se de les actuacions del Parlament de Catalunya (per exemple les del 6 i 7 de setembre del 2017) però no diuen res del que fa el kamikaze Llarena.

El que ha passat aquests dies farà que la defensa del president Puigdemont demani al TJUE mesures cautelaríssimes per a ell i la pregunta és, què suposaran si s’accepten quan bufin els “vents del nord”? Què faríem si el president pogués entrar per la Junquera? Tinguem en compte que si no va a declarar a Itàlia (ho pot fer per via telemàtica, si ho vol) no passa res, arxivaran el cas de tan clar com tenen que té immunitat com a eurodiputat.

A Luxemburg es farà el judici al “judici”, i hi ha el ple convenciment que es guanyarà. Aquest òrgan, el TJUE, està per sobre dels tribunals Suprem i Constitucional espanyols, i els seus veredictes són d’obligat compliment. No fer-ho comporta greus multes diàries per a l’Estat que els incompleix, i aquestes multes resten diners del total que els fons europeus aporten a cada Estat.

Després del ridícul guanyat a pols, ara ens cal saber quines conseqüències tindrà el descrèdit acumulat per l’Estat espanyol en l’entorn internacional. I és que, se sap d’algun veredicte del TJUE contra Espanya i que Espanya no hagi complert? No n’hi ha cap. Per tant, la pregunta és: Fins quan aguantarà la “democràcia espanyola” sense quedar definitivament en evidència?

Hem de continuar sent conscients, però, que la independència no ens la regalarà ningú. Ningú és ningú. Cal treballar-hi i lluitar sense parar, perquè la clau la tenim tots nosaltres i la gent que tenim al nostre voltant. És cert que les actuacions totalitàries del jutge Llarena i d’altres com ell són una forta embranzida que ens apropa al nostre objectiu; de fet, cada vegada que es mou (ell o els de la seva caverna), fa que l’independentisme s’uneixi i en surti més fort. I és evident que cal aprofitar l’empenta que ens donen. Però també hem de defugir de les pràctiques hipnòtiques que proposa gent com el Sr. Pedro Sánchez i els seus acòlits socialistes, que a hores d’ara de socialistes ja no sabem què tenen...

Ben mirat, i per animar la tropa, potser cal pensar que estem més a prop de la independència després de la detenció del president Puigdemont. Que ningú no dubti que aquest fet ha tornat a posar a primera pàgina internacional la nostra causa. Afrontem doncs les mobilitzacions del proper 1r d’octubre amb el convenciment que podem sumar una mica més per aconseguir la nostra República.

Assumpta Redondo, Lluís Pérez i Manel Gener, membres de la Junta Permanent de l’AT de Granollers de l’ANC

Edicions locals