Quatre anys de Les voltes

L'opinió dels lectors

El 16 d’octubre de 2017 va ser el dia que van empresonar en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart, els líders independentistes de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural respectivament, per haver estat els promotors de les concentracions del 20 de setembre davant la Conselleria d’Economia, acusant-los d’un suposat delicte de sedició.

Va ser llavors que per canalitzar la nostra ràbia i impotència, l’ANC de Granollers, juntament amb Òmnium i el CDR, vam començar a manifestar-nos cada dimarts fent una volta a la Porxada per cada mes d’empresonament que complien els jordis.

La repressió, però, va continuar, empresonant la presidenta del Parlament per haver permès que es votessin unes lleis al Parlament, i la meitat del Govern per haver fet possible un referèndum (el vicepresident i alguns consellers), i també encausant un munt d’activistes acusant-los injustament pel sol fet d’haver participat en manifestacions o per haver participat en un concert a la frontera. L’altra meitat del nostre Govern va haver de marxar a l’exili per defensar-se de l’arbitrarietat de la justícia espanyola.

Vam arribar a fer-ne 9, de voltes, i quan vam ser conscients que anava per llarg, vam canviar el format de la protesta i vam buscar diferents accions i maneres de manifestar la nostra denúncia d’una manera constant, però no en vam canviar el nom; la gent ja se l’havia fet seu i per això “Les voltes” és com es coneix l’acte de protesta que fem des de fa quatre anys. Perquè davant de totes aquestes injustícies, cada dimarts, setmana rere setmana hem caminat pels carrers amb pancartes de denúncia, hem cridat, hem cantat, hem fet xerrades i audiovisuals, hem fet arribar missatges dels presos, hem donat veu a tothom que ha volgut fer-nos arribar el seu missatge, fins i tot durant el confinament hem fet “Les voltes” virtuals, des de casa, i hem rebut el suport de diferents actors independentistes: en David Fernández, vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, en Joan Porras, conegut com en Joan Bonanit, l’Honorable consellera Dolors Bassa, que ens va voler agrair el suport rebut i fins i tot hem ballat el pas-doble de La Trinca, titulat La Faixa dedicat als feixistes.

Són petites accions que s’han mantingut en el temps i que tenen com a valor la constància, paraula que prové del llatí constantia i que significa fermesa, continuïtat i perseverança en les decisions i demostra l’esforç necessari per aconseguir un objectiu. Estem convençuts que no tindrem una bona sanitat, una bona educació, una justícia com cal i que no assolirem els drets fonamentals per a tothom fins que siguem un país lliure sense dependre de l’Estat espanyol, que ens ho condiciona tot.

I de mica en mica hem anat creixent, el Consell per la República es va incorporar a la protesta i aquest creixement l’han fet possible tant les persones que han vingut cada dimarts a Les voltes, com les que han vingut de manera intermitent. Hem pogut constatar al llarg d’aquest temps que la constància és la nostra virtut i que la mantindrem fins a aconseguir la nostra fita. Però encara volem ser molts més, és per això que tothom que vulgui donar suport a aquesta iniciativa s’hi pot sumar i venir qualsevol dimarts per anar fent pinya fins a aconseguir la independència del nostre país!

Concepció Mogas

Membre de la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana de Granollers

Edicions locals