Cinquè aniversari 'Casa nostra, casa vostra', Granollers vol acollir

Membre de Granollers vol Acollir

El 18 de febrer de 2017 va tenir lloc a Barcelona una manifestació que va aplegar mig milió de persones, potser la mobilització més gran de la història en solidaritat amb les persones migrants. Fou convocada per l’entitat “Casa nostra, casa vostra”, per demanar a les institucions un paper més actiu a favor de l’acollida de refugiades a Europa. El mateix dia, el manifest de Casa nostra, casa vostra, sumava adhesions de 70.000 persones i 900 entitats.

La manifestació va ser un clam. Crits de “Prou excuses, volem acollir”, “No més morts, obrim fronteres”, “Catalunya, terra d’acollida”, mostraven la ràbia de tantes persones que van sortir al carrer, provinents de molts llocs del país, evidenciant la clara consciència del poble català a favor de l’acollida i de la solidaritat.

Era un context de centenars de persones mortes a la Mediterrània, de persones que fugien de les guerres de l’Orient Mitjà i d’altres zones, de la misèria i que buscaven un lloc on poder tenir una vida mínimament digna. Aquesta realitat encara continua, i s’agreuja dia rere dia. Durant aquests cinc anys hem assistit a un espectacle terrible: al llarg de tota la geografia europea, d’orient a occident, les vies migratòries s’han anat desplaçant: illes gregues, Balcans, nord d’Àfrica (Líbia, Ceuta...), les Canàries, canal de la Mànega, etc. A totes elles la mateixa imatge, rius de persones deixant enrere casa seva per buscar un futur millor, però trobant-se amb la dura realitat de repressió, murs, misèria i mort, trobant-se amb l’Europa fortalesa, que lluny de ser el paradís de la democràcia, tanca les seves fronteres no a la circulació de mercaderies ni de capitals, sinó a persones, persones que fugen de les guerres, les quals, en molts casos, han estat alimentades, si no provocades, pel soci preferent de la UE, els Estats Units. Una UE que paga empreses i governs dictatorials (Frontex, Turquia, Marroc...) perquè continguin les onades migratòries.

Va ser en aquells dies que un grup de granollerins i granollerines vam recollir signatures en favor de l’acollida i, en veure que no era fet d’un dia, ens vam reunir per portar a terme una lluita organitzada i constant. Així va néixer “Granollers Vol Acollir”, entitat formada per homes, dones, joves, persones independents, membres d’organitzacions d’esquerres... Ens proposàvem, tal com diu el nostre manifest de constitució, denunciar les polítiques migratòries de la UE i exigir a l’estat espanyol i al govern català que deixessin les paraules buides i acollissin els milers de refugiats que lluitaven per tenir un sostre.

Durant aquests gairebé cinc anys, hem fet actes en favor de l’acollida de refugiades, actes de denúncia contra la UE i les seves fronteres fortalesa, hem treballat colze a colze amb persones sense empadronament, denunciant alhora l’incompliment de les normatives vigents per part de molts ajuntaments de la comarca, hem exigit l’acollida dels menors no acompanyats, hem exigit “papers per a tothom”, hem participat en actes contra el racisme institucional, hem denunciat que fins i tot la solidaritat està criminalitzada, i hem vist néixer una nova entitat: “Vallès Oriental Vol Acollir”, formada per persones i associacions comarcals que ens coordinem per aconseguir aquells objectius.

I continuarem treballant pels drets de TOTES les persones, perquè TOTHOM tingui accés a una vida digna, i contra qualsevol mena d’injustícia, especialment la que recau sobre les persones més vulnerables. És per això que fem una crida a sumar forces, idees i propostes per continuar lluitant per la justícia social.

Edicions locals