Eleccions primàries i participació ciutadana

Coordinadora del grup de Granollers per la Independència - Primàries Granollers

Les eleccions primàries sempre s’expliquen com un mecanisme que utilitzen els partits per escollir qui liderarà la llista electoral. Però, des del punt de vista de Granollers per la Independència, aquest procés va més enllà d’això. A parer nostre hi ha dos elements clau que construeixen la importància de les eleccions primàries: la defensa de la democràcia i la necessitat d’apropar a la política institucional a ciutadania.

En primer lloc, és indiscutible que deixar a les mans dels electors i electores la decisió de quines persones (no només la primera) encapçalaran la llista electoral és una praxi democràtica. És una manera de, a part de reconèixer-los a tots com a part del projecte que és Granollers per la Independència, posar en pràctica els valors que sempre ha defensat i reivindicat el grup en totes les esferes externes. Proposar diverses candidatures i considerar que han de ser els electors els que les endrecin segons les seves prioritats, és, doncs, un exercici democràtic i de coherència interna.

D’altra banda, un dels motius que més empeny a celebrar les eleccions primàries és la voluntat d’incloure les necessitats i preocupacions dels veïns i veïnes de Granollers a l’ordre del dia de les institucions. L’única manera de fer-ho possible és a partir de la participació ciutadana.

Des del grup municipal s’ha volgut assumir la responsabilitat de potenciar-la i és per això que està tirant endavant unes eleccions primàries obertes a tots els granollerins i granollerines. Aquesta última característica ha comportat que qualsevol persona del municipi es va poder inscriure per presentar la seva candidatura. Granollers per la Independència considera que la fórmula en qüestió té dos avantatges principals: primerament, que es genera un niu d’idees i es coneixen punts de vista que d’una altra manera quedarien ocults i, al mateix temps, que es construeix un projecte participat, que, sens dubte, atorga una legitimitat immensa a la candidatura.

En definitiva, la celebració de les eleccions primàries suposa posar en pràctica les aspiracions teòriques del grup municipal i fer de Granollers per la Independència una candidatura plenament legitimada. Confiem, també, que el nostre impuls a la participació ciutadana pugui arribar a altres esferes de la ciutat i, d’alguna manera, sanejar les institucions de Granollers.

Estudiant de Dret i Ciència Política a la UAB

Edicions locals