La confiança: un valor a la baixa

L'opinió dels lectors

Aparentment, ens sembla que disposar de molts diners i de tecnologia ens farà més feliços, però no valorem la transcendència i valor que té la confiança en les nostres vides. La confiança ens aporta seguretat i tranquil·litat, és per això que és un valor molt important a tenir en compte. Encara me'n recordo quan els tractes quedaven tancats amb una encaixada de mans. En el mercat del dijous, els ramaders remullaven el tracte fet amb un bon esmorzar de cap i pota a la Fonda Europa de Granollers. Actualment, no podem confiar ni dels contractes realitzats documentalment.

També recordo, molts anys enrera, quan les cases deixaven les portes obertes, amb la confiança que no entraria cap estrany. Actualment, hem de protegir-nos amb alarmes de seguretat i portes blindades, tot i tenir la porta tancada amb clau.

En l'àmbit social, conec el cas d'un empresari que va demanar un esforç econòmic i productiu als treballadors. Ho van acceptar, perquè tenien confiança amb aquell empresari. Un cop normalitzada la situació de l'empresa, els va compensar amb escreix. Ser empresari no és només guanyar diners per comprar-se de seguida un cotxe d'alta gamma o un iot. Ser un bon empresari és el que reinverteix els guanys en la seva empresa i entra a treballar a la mateixa hora que els treballadors. Ser bon empresari, no és acomiadar quan venen mal dades, és un projecte empresarial i humà, que genera confiança i fa progressar a l'empresa. Per tant, lideratge, compromís, honestedat i predicar amb l'exemple, garanteix la confiança dels treballadors.

Malauradament, la confiança és un valor cada vegada més a la baixa. Ho podem comprovar en els següents exemples: Ens poden espiar a través del mòbil; les xarxes socials fan publicacions que són falses (Fake News); ens poden fer Phising (estafes a través del nostre ordinador o mòbil per aconseguir les nostres dades personals i bancàries); Estafes per telèfon; alguns polítics, que no compleixen el programa anunciat; polítics i alts càrrecs que prevariquen; plataformes d'Internet falses de vendes de productes; falses promocions de viatges; bancs que enreden els clients amb productes d'inversió poc transparents; amics, veïns, parelles i companys de feina que no són honrats; que et robin al metro, al carrer, a casa o al cotxe; notícies de premsa poc transparents i "interessades políticament"; botigues que enreden amb la qualitat i pes dels productes; por a una tercera guerra mundial i a l'amenaça nuclear de Putin; dones assetjades, etc. La llista seria inacabable.

És per això, que d'ençà que ens llevem, la sensació de confiança ens acompanyarà en cada acte que fem. També de la manera com actuem farà que transmetem més o menys confiança dels altres cap a nosaltres. La seguretat, la sinceritat, dir la veritat i ser autèntics, són aspectes que generen confiança. Davant de tot això, em pregunto, val la pena viure així? Viure així no és gaire satisfactori, des que t'aixeques al matí, perquè no som conscients del desgast que suposa controlar la confiança en cada actuació que fem. Donar exemple i educació dels nostres fills, basada en els valors, es troba la clau de l'èxit per poder remuntar aquest valor a la baixa.

Críspulo Melo

Edicions locals