Granollers en venda

Militant de la Crida per Granollers-CUP

Fa anys que els serveis públics de les ciutats estan en venda per part dels governs locals de gairebé tots els colors polítics. Curiosament, el perpetu govern “progressista i d’esquerres” de la nostra ciutat ho externalitza i privatitza tot.

A Granollers hem vist com un alcalde ha deixat els serveis públics “atados y bien atados” passant el relleu a la seva successora que només ha hagut de reblar el clau. El govern municipal no ha volgut remunicipalitzar el servei de l’aigua tot i tenir l’oportunitat de fer-ho després de 50 anys de concessió a l’actual companyia. De fet, ni tan sols ho ha volgut plantejar.

La concessionària Agbar ha deixat sota mínims el servei de distribució de l’aigua a la ciutat: avaries constants, canonades malmeses i un gran nombre de comptadors antics. No és curiós que ningú hagi demanat comptes a Agbar sobre els serveis “prestats” durant tots aquests anys?

L’equip de govern ha compensat aquestes ineficiències de servei amb 20 anys més de concessió (112 milions d'euros), fet que hipoteca la ciutat a llarg termini.

Però Granollers no només té aquest servei que podria ser remunicipalitzat. Podríem parlar de les piscines municipals, que gestiona el CNG, amb un greu problema econòmic que costarà molts diners a tota la ciutat. Properament, aquesta concessió també s’ha de renovar. Ho faran sense més? Ningú dirà res?

La concessió del servei d’escombraries també s’ha renovat recentment per 10 anys més i un import de 51,9 milions, sense posar ni una coma sobre la recollida porta a porta. Granollers arriba justet a un 35% de recollida selectiva. Així, com s’assoliran els objectius del Pla Estratègic Granollers 2030? De quina sostenibilitat parlen des del govern local? Tot un misteri…

La decisió entre tenir serveis públics gestionats directament per l’Ajuntament o per empreses privades és una qüestió de voluntat política, i el govern de la ciutat ha demostrat repetides vegades quina és la seva aposta: prefereix l’IBEX i els negocis privats que la gestió pública directa des de l’Ajuntament.

Sobre el subministrament elèctric, la zona blava, la gestió de l’Hospital General de Granollers, els serveis funeraris o els estudis universitaris a la ciutat ja en parlarem un altre dia… Aquesta ciutat que tant estimem i que alguns volen fer creure que és un oasi té més sorpreses que coloms hi ha a la Porxada.

Edicions locals