Cal un nou Granollers

Portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Som en moments d’incertesa. Fa molt poc sortíem d’una pandèmia de la qual tots hem patit conseqüències socials, personals, econòmiques i que ha fet emergir reptes socials i polítics majúsculs: Tenim sobre la taula problemàtiques com l’accés a l’habitatge, especialment per als joves i per als més vulnerables, la necessitat de tenir cura dels més grans, l’augment de les desigualtats, la pujada dels preus de productes i l’energia i un context econòmic global que no és gens fàcil. A banda de tot això, reptes com el canvi climàtic, que evidencia la necessitat d’un replantejament en els models de consum i de vida, en general.

A aquest context global s’hi suma una particularitat local. A Granollers, s’hi ha acabat un cicle que ha marcat una època política a la ciutat. Així doncs, no hi ha cap millor moment que aquest per tal de passar pàgina i obrir un capítol nou: Cal superar l’actual majoria absoluta socialista. Una majoria que ha fet que, al govern, ja no hi hagi cultura del debat, del consens, d’escoltar la resta. Una majoria que s’ha convertit en una caixa hermètica i tancada.

Qui governa no pot parlar de transformar la ciutat, quan el que té davant és el mirall del seu projecte durant les darreres dècades. És per això que a Granollers hi cal un canvi, que impliqui noves maneres de fer, en coalició amb la ciutadania. Escoltant-la, treballant-hi, no donant per dolenta cap veu dissonant. Obrint la ment i els horitzons. Deixant enrere la quietud i l’hermetisme actuals i incorporant noves mirades, respectant la pluralitat de la ciutat. Això és per, nosaltres, el nou Granollers.

Davant dels reptes de què parlava, és important que des dels ajuntaments, des dels nostres carrers i places, treballem per tal de ser motor de canvi i de progrés, i aconseguir ciutats preparades per assegurar un futur millor per als fills i nets. I, per avançar cap al nou Granollers, és imprescindible caminar cap a cinc fites diferents.

La primera, una ciutat connectada. Davant de la pèrdua de centralitat de Granollers respecte al seu entorn més immediat, cal una ciutat connectada amb el seu entorn: líder de projectes amb les poblacions veïnes, amb millor transport públic dins i fora la ciutat. I connectada també internament: relligada per dins, que tanqui les seves cicatrius urbanístiques, pacifiqui les grans vies i creï una anella pedalable que connecti els barris.

En segon lloc, per tal d’afrontar el canvi climàtic i fer una ciutat més verda, cal un Granollers per la transició ecològica, que expulsi el gris i els fums: Hem d’aixecar les rajoles del centre de la ciutat, hem d’acabar amb les places dures, fer un gran pulmó verd al centre –ampliant el parc Torras Vilà cap a la plaça Barangé, la Font Verda i l’estació d’autobusos– i crear un gran eix verd des del Falgar fins a Montmeló. Tot això, apostant també per l’energia renovable. El nou Granollers per la transició ecològica necessita comunitats energètiques, edificis públics sostenibles i ajudes més decidides per aquests canvis.

En tercer lloc, hem d’apostar pel Granollers pel talent. Talent entès com el gran potencial que té la ciutadania. Hem d’eliminar la segregació escolar, crear projectes sòlids d’educació en diverses etapes de la vida de la vida i concebre la cultura, l’ensenyament i l’esport conjuntament. Cal un gran eix cultural i educatiu, on els equipaments dels dos àmbits combinin esforços, tirar a terra les parets de la Roca Umbert per fer-hi un districte cultural, un barri obert a la ciutat i la ciutadania i evitar que el talent marxi de la ciutat: Omplint-la de color i donant suport a l’oci respectuós i la indústria musical.

En quart lloc, cal una ciutat amb impuls. Aprofitem l’impuls de la ciutadania i del teixit econòmic de Granollers: Protegim el comerç local, davant de les grans empreses que no estan arrelades al país i a la ciutat i ajudem a un model únic i diferenciador a sobreviure molt més temps. També apostem per l’artesania com a nou sector i siguem atractors de més esdeveniments. Però sobretot, treballem per reindustrialitzar la ciutat, davant de l’actual dinàmica d’establiment d’empreses logístiques i ajudem les empreses de valor afegit amb una formació professional que els cobreixi les necessitats. El nou Granollers ha de garantir que tothom hi pot treballar en bones condicions.

I, per últim, una ciutat cuidadora. Un nou Granollers que tingui cura de les persones. I en tenir cura de la gent, s’hi troba tot: Una bona educació, un urbanisme amable amb el vianant i la bicicleta, tenir parcs on passejar, no respirar fums o una ciutat que vibri culturalment. A això, cal sumar-hi polítiques transversals per fer una ciutat amable perquè grans, petits i mitjans hi visquin millor. També tirar endavant nous models d’atenció a la gent gran i impulsar un consorci públic referent a l’Hospital. I, per sobre de tot, la ciutat cuidadora no deixa ningú enrere: No pot haver-hi cap granollerí o granollerina que sigui exclòs per motius socials, econòmics, de gènere o origen.

Aquestes fites ens ajudaran a arribar a aquest horitzó. I quan hi siguem, caldrà marcar-nos-en més enllà, sempre amb l’ambició de millorar la vida de tots els que fem Granollers. I des del projecte que encapçalo, tenim el rigor, el compromís, el projecte i la capacitat per liderar el repte d’un canvi real a la ciutat.

Edicions locals