Suport de l'ANC als partits independentistes

Coordinadora de l'AT de Granollers de l'Assemblea Nacional Catalana i escriptora

S’acosten unes noves eleccions municipals. Els que seguim poc o molt la política (tan desprestigiada) ens fixem en quines candidatures es presenten i quines propostes recullen en el seu programa. En unes eleccions municipals el vot a vegades es dona al partit que sempre o quasi sempre s’ha votat. D’altres, però, votaran per la coneixença o si els cau millor o pitjor el cap de llista o alguns membres de la llista. D’altres, menys potser, el vot el decidiran per determinats punts del programa electoral.

En unes eleccions municipals és important valorar les propostes concretes; a Granollers, ens hauríem de fixar en temes d’urbanisme, espais lliures, benestar social, mobilitat, sostenibilitat, cultura, etc. I és normal que sigui així. Però també hauríem de voler conèixer quines són les candidatures que disposen de més mecanismes per a una alta qualitat democràtica, tant per a la presa de decisions com pel rendiment de comptes i la transparència, ja que democràcia no és només votar cada quatre anys.

És per això que des de l’AB de l’ANC de Granollers valorarem que les candidatures estiguin compromeses amb els principis democràtics bàsics, i per tant considerem important saber el posicionament dels partits independentistes en aspectes com la llibertat d’expressió i de manifestació, o en la igualtat per raons de gènere, de cultura, d’ètnia o de creences. D’altra banda, formem part d’un país en el qual des de fa molts anys hi ha una lluita per la sobirania que ha comportat un enfrontament amb l’estat i una repressió important. Per aquest motiu valorarem també les candidatures que reconeguin explícitament la declaració d’independència del Parlament de Catalunya del 27 d’octubre de 2017.

A hores d’ara han respost per escrit acceptant els deu punts del decàleg, tres dels cinc partits: Granollers Primàries, la CUP i Junts per Granollers, per tant, l’ANC de Granollers recomana el vot per a ells en aquestes eleccions municipals. Els altres dos partits, ERC i Tria Granollers (aquest darrer es defineix independentista segons va dir la cap de llista en conversa telefònica a la signant d’aquest article), no s’han sumat a aquests compromisos (ERC ho ha especificat en la resposta que va enviar a l’ANC el divendres 12 de maig), i Tria Granollers no ha donat resposta: una no-resposta també és una resposta.

Edicions locals