Carta de l'ANC a Junts

L'opinió dels lectors

Benvolgut Àlex i membres de Junts per Granollers,
En data 26 d’abril vam rebre amb satisfacció la vostra resposta adherint-vos als punts del decàleg que us havíem enviat i on també afirmàveu que constarien al vostre programa electoral. Com no podia ser d’altra manera l’hem llegit amb atenció i hem comprovat que al llarg del programa feu una aposta ferma per la llengua i la cultura catalanes i també feu esment del vostre compromís amb els principis democràtics bàsics (igualtat per raó de gènere, de cultura, d’ètnia o de creences).

També hem constatat que la resta de punts del nostre decàleg els heu inclòs a les pàgines 83 i 84 però amb alguna lleugera, però no menys important, modificació. Sabem que les paraules que s’empren en un discurs i/o en un programa electoral estan pensades i escollides amb cura i, per tant, no són gratuïtes, de manera que en un moment determinat no es pugui acusar a aquell qui les diu o les escriu d’haver mentit, justament perquè l’afirmació que s’ha fet ha sigut la més ambigua possible. És el cas de tres dels darrers cinc punts amb què tanqueu el programa. Anem a pams.

Us demanàvem el compromís d’adhesió a l’AMI, no que en fomentéssiu l’adhesió. Fomentar està molt bé, però adherir-s’hi és inequívoc: o t’hi adhereixes o no t’hi adhereixes, no hi ha terme mitjà. Us demanàvem també el compromís a no fer cap acord de govern amb altres candidatures o persones significades en la defensa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, però en el programa dieu exactament “prioritzarem, sempre que sigui possible, acords amb forces independentistes i rebutjarem fer-ho amb aquelles forces granollerines que hagin manifestat suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola”. El fet d’escriure que “prioritzareu, sempre que sigui possible...” és una escletxa de fàcil obertura per quan us convingui. Aquesta afirmació que fem està basada, també, en les entrevistes preelectorals que s'han anat publicant, on se li va preguntar pel rumor sobre possibles pactes amb el PSC. La seva resposta, després de dir que “teniu molt clar que governareu la ciutat”, va ser “En tot cas, amb qui ho farem (governarem) dependrà dels electors el dia 28. Si decideixen que l’acord amb el PSC és l’única sortida possible, l’explorarem. Si decideixen que és possible un govern alternatiu format per altres forces polítiques que no siguin el PSC, nosaltres també l’explorarem...”. No anem pas bé.

Pel que fa al penúltim punt escriviu: “declinarem que la ciutat de Granollers aculli actes on participi la monarquia espanyola”. El verb declinar, segons definició del diccionari, vol dir “... refusar, no acceptar”, es declina la invitació a un acte, per exemple; nosaltres us demanàvem el rebuig a qualsevol acte de la monarquia espanyola dins l’àmbit del mateix municipi; “rebutjar”, sempre segons el diccionari, també vol dir no acceptar (alguna cosa) perquè la considerem de mala qualitat, indigna de ser acceptada; repudiar”. Veiem, doncs, que són sinònims parcials, sí, però amb connotacions diferents, que utilitzats en un mateix context en poden canviar l’essència del que es vol dir.

Fomentar, explorar i declinar són verbs amb un ampli marge d’interpretació i entenem que el seu ús no expressa un compromís clar i contundent com us demanàvem. El vocabulari que heu utilitzat, doncs, creiem que respon més a la voluntat de dir que sí al nostre decàleg que a la voluntat real de fer-vos-el vostre i de dur-lo a terme. Ens ha semblat que, d’alguna manera, ens heu volgut fer passar bou per bèstia grossa. És per totes aquestes raons i sentint- ho molt, us comuniquem que ens veiem obligats a retirar-vos el nostre suport per a aquestes eleccions, per coherència, honradesa i sentit de la veritat que es mereixen els nostres associats, simpatitzants i votants de la nostra ciutat.

Maria Assumpta Redondo
Coordinadora, en nom de la Junta Permanent de l’AB Granollers per la
Independència de l’Assemblea Nacional Catalana.

Edicions locals